2012. április 22., vasárnap

Klubot alapítottak Pécsett az elvált apák

 

 PÉCS | Elvált apáknak szerveznek klubot Pécsett, amely az érdekképviseletüket is felvállalja. Módosítanák az ötvenéves jogi szabályozást. Másodrangú állampolgárnak érzik magukat a jelenlegi jogi szabályozás miatt.

 

 Az elvált apák érdekeit szem előtt tartó klub indul Pécsett. Mint Trefák Attila szervező elmondta, lehetőséget teremtenek az apáknak, hogy rendszeresen találkozhassanak, programokat szervezzenek, ugyanakkor konkrét céljuk, hogy változtassanak azon a szabályozáson, hogy három vagy több gyermek után tartásdíj címén a mindenkori adózott jövedelem ötven százalékát elvonják. Úgy vélik, ezzel megteremthetnék a megfelelő megélhetési és egzisztenciális hátteret mind saját maguk, mind gyermekeik számára.

 

 


                                              Azért, mert elváltak, még szeretnének apaként viselkedni a klub tagjai

 


– Több mint ötven éves alapelvek vonatkoznak a gyermektartásdíj megállapítására. Érthetetlen például, hogy miért kell tartásdíjat fizetnie az apának akkor is, amikor a nyári szünetben egy hónapot nála töltenek a gyerekek. Nem a fekete munkából, vagy a külföldön megszerzett pénzből, vagy a munkáltatói zsebből való kifizetésből kívánjuk előteremteni a megélhetéshez szükséges pénzt, hanem hivatalosan szeretnénk hozzájutni ehhez az összeghez. Ha megkapnánk a lehetőséget, hogy a teljes plusz jövedelmünkkel saját magunk gazdálkodjunk, akkor többen vállalnának másodállást, és többet tudnánk a gyermekeinkre is áldozni, önszántunkból, így erősítve a kapcsolatunkat – mondta a klub szervezője.
A családtól elkerült apák szeretnék boldogan tölteni gyerekeikkel a rájuk jutó időt, a közös ünnepeket, a hétvégéket, az iskolai szüneteket, ugyanakkor szeretnék, ha arra is tudnának tartalékolni, hogy ajándékokkal lephessék meg a kicsiket.
  A klubszervező felvette a kapcsolatot az Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesületével is, amelynek több javaslata is van a törvénymódosítást illetően. Ezek egyike például, hogy a tartásdíj gyermekenkénti öszszege ne haladja meg a jövedelem tíz százalékát, és három vagy több gyermek esetén se legyen több a jövedelem harminc százalékánál. Indokolatlannak tartják, hogy minden jövedelemre, a plusz munkából elért fizetésre is kiterjed a tartásdíj-fizetési kötelezettség, mert ezzel esélyük sincs a családtól elkerült apáknak a talpra állásra, mert majdnem hetven százalékuk minimálbérből él.

            Ha nem sikerül közösen megegyezni, akkor a bíróság dönt az összegről

 

 


A családjogi törvény értelmében a szülő kötelessége a gyermeke eltartásáról gondoskodni. A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a külön élő pedig elsősorban pénzben szolgáltatja, ez a gyermektartásdíj, amit a gyermek szükségleteinek kielégítésére kell fordítani.
A gyermektartás összegéről alapvetően a szülők döntenek közös megállapodással, amennyiben nem sikerül erről az összegről megegyezniük, akkor erről a bíróság dönt a gyermek tényleges szükségletei, a felek jövedelmi és vagyoni viszonyai, a szülők háztartásában eltartott gyerekek száma, és a gyerek saját jövedelme figyelembe vételével. A gyermektartásdíj összege gyerekenként általában a tartásdíjra kötelezett szülő átlagos jövedelmének 15–25 százaléka, a bíróság megállapításától függően. Fontos azonban tudni, hogy a gyermektartásdíj fizetésére kötelezett szülővel szemben érvényesíthető összes tartási igény nem haladhatja meg a jövedelme 50 százalékát.
 
Harcolnak az anyák is
Az egyedülálló szülőket, elsősorban anyákat tömörítő Figyelj Ránk! Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen problémákat okoz, ha az apa nem fizeti a tartásdíjat és az összeget a bírósági végzés ellenére sem tudják behajtani. Ezért törvénymódosító javaslatokat is készítettek: rögzítenék a gyerektartási díj minimumösszegét, ami a tartásdíj fizetésére kötelezett szülő fizetésének 20 százaléka, de minimum 25 ezer forint lenne.
Kiterjedő vizsgálatok
A rendőrkapitányságokon rendszeresek a gyermekek után járó tartásdíj nem fizetése miatt indított vizsgálatok, évente átlagosan száz nyomozás indul Baranyában. A feljelentéseket követően a hatóság megvizsgálja, hogy valóban nem fizetett-e az erre kötelezett. Az esetek majdnem felében arra a megállapításra jutnak a vizsgálat közben, hogy valaki azért nem fizeti a tartásdíjat, mert tartósan beteg vagy munkanélküli lett, és emiatt nem tudja miből fizetni az előírt összeget.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése